Tervezet: hamarosan államosítják a CT- és MR-vizsgálatok végzését hazánkban

Megosztás

Egy újabb terület, ahol a teljes központosítás érvényesül már a jövő évben. Jelenleg a közfinanszírozott vizsgálatok egyharmada történik magánellátónál. De így sem győzik a tempót.

Jövő novembertől már csak az állami fenntartású intézményekben lehet közfinanszírozott CT- és MR- vizsgálatokat végezni – szúrta ki a Népszava a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokból.

A lap megjegyzi, hogy jelenleg a fent említett vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, amelyek teljes szolgáltatást vagy pedig kórházakban közreműködőként biztosítják az ellátást. A kórházakkal, illetve szakrendelőkkel kötött szerződéseket az intézményeknek fel kell mondaniuk, és nem köthetnek újakat. A magáncégek pedig felajánlhatják az államnak megvásárlásra addig használt gépeiket.

Érdekes, hogy míg a fent említett eljárásokkal kapcsolatban az állam központosításra törekszik, addig a kórházakban működő gyógyszertárakat kiszervezné. Az állam a 107 kórházi patika működtetését ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatná. Az indoklás szerint erre az egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása miatt van szükség.

Kapcsolódó cikkek